Hjortesteik

Hjortesteik

Hjortestek – det ultimate festmåltidet

Hjortekjøtt må være det mest delikate viltkjøttet som finnes. Det er magert, saftig og utrolig mørt. Hjort er en ekstremt utbredt dyreart som finnes i omtrent hele verden. Hjorten som finnes i Norge er av det mindre slaget, men det er ikke mindre smaksrikt av den grunn. Når jaktsesongen begynner i september er dette det beste kjøttet å servere til spesielle begivenheter.

Hjortebestanden i Norge sies å klare seg veldig bra, da jakt på dem alltid har vært veldig strengt regulert. Nå skytes bare 60-70% av kvoten på hjort hvert år og likevel har vi mer enn nok hjortekjøtt å ta av.

For å få tak på hjortekjøtt må man som oftest kjøpe fra et slakteri eller en jeger, men er man heldig kan man også få tak på det i butikken når sesongen er på topp. Så når man først kjøper det inn, da skal man virkelig nyte det. Hjortestek for eksempel er helt nydelig og veldig lett å lage. Kjøttet passer seg selv i ovnen og det er umulig å feile så lenge man har et steketermometer. Surr kjøttet med hyssing og brun det før du steker det i ovnen på ca. 100-150 grader til steketermometeret viser rett over 60 grader for en fin, rosa farge. La det hvile i 15-20 minutter før du skjærer i det slik at saftene og smaken holder seg i kjøttet. Kjøttet bør nå være like lett å skjære gjennom som smør.

Hjort er et kjøtt som passer veldig godt sammen med nordiske råvarer og ikke alt for mye krydder. Salt og pepper er gjerne mer enn nok, men knuste einerbær er også en klassiker. Som tilbehør kan man gjerne tenke litt gammeldags med poteter og fløtesaus, men for å gjøre det litt mer spennende kan man jo servere med en kremet potetmos og portvinsaus. Sopp er alltid godt til vilt og når man skal imponere med en hjortestek kan det være en idé å prøve norsk skogsopp, som for eksempel kantareller og steinsopp. Man kan gjerne bruke både gulrøtter og sellerirot eller andre rotgrønnsaker som man man ovnsteker med litt honning over som karamelliserer grønnsakene litt og gir dem en nydelig sødme som passer til hjorten. Tyttebærsyltetøy blir ofte brukt, men man kan jo også være litt eventyrlig og lage gelé av rognebær eller kanskje bjørnebær. Når man setter seg inn i nordiske råvarer finner man raskt ut at det bogner av ulike grønnsaker, bær og sopp som man kan leke seg med og som garantert vil passe til hjorten. Det handler bare om å få den rette komposisjonen på retten med passe mengder salt, søtt og syre.

Sammen med hjortestek passer det også fint med en god vin. Siden hjort er en av de mildere vilttypene skal man finne en vin som ikke er for fyldig. Da har man en enkel tommelfingerregel man skal huske på: Syrah! Dette er en vindrue som skaper den perfekte vinen til vilt. Det er en fransk vindrue fra Rhône-dalen som har en god og saftig smak med innslag av krydder. Enten om du bruker en vin laget kun av syrah eller velger en blandet vintype så kan det ikke slå feil. Du skal også tenke litt på tilbehøret når du velger vin. Rosenkål og rognebærgelé er vanskelig å passe sammen med vin da det gjerne blir litt bittert. Har du tyttebær til kan det være lurt å velge en blanding av syrah og en litt søtere drue.

Enten du serverer hjortestek til fest eller til en romantisk middag sammen med kjæresten, så vil det uansett være en suksess om du bare lar kjøttet spille hovedrollen i retten du lager.

Privacy Policy