Flatbiff elg

Flatbiff elg

Flatbiff av elg – et allsidig stykke kjøtt

Vi er nødt til å kontrollere elgbestanden i Norge og derfor har vi jaktsesong på dem hver høst fra slutten av september til ut i november. Siden elgen er det største dyret som bor i norske skoger, har den ikke så mange rovdyr som jakter på dem. Derfor kan elgbestanden raskt vokse ut av kontroll og da har de en tendens til å kunne gjøre store ødeleggelser på miljøet. Elgen er en drøvtygger og har fire mager, akkurat som kyr. Man kan også sammenligne elgkjøtt med storfekjøtt, både i størrelse og stykningsdeler. Derfor kan man ofte tenke på storfekjøtt når man tilbereder elg.

Flatbiffen er et stykke kjøtt som kommer fra baken av dyret. Dette er et veldig allsidig kjøttstykke som kan brukes til det meste. Det er veldig populært å bruke når man lager roastbiff, men det kan også røykes, braiseres, skjæres i strimler eller terninger og brukes til bankebiff. Får du tak på flatbiff av elg på butikken, da er du reddet. Uansett hva du hadde tenkt å lage til middag så kan du bruke dette stykket.

Roastbiff er en tradisjonell og god matrett som i seg selv også er veldig allsidig og med elg får du også litt av den gode viltsmaken. Dagen du lager den har du den til middag sammen med ovnsbakte potebåter, smørstekte grønnsaker og kanskje en rødvinsaus. Dagen etterpå har du et fantastisk pålegg du kan ha på brødskiven sammen med for eksempel potetsalat eller kanskje til og med rødbetsalat for å legge til litt syre. Det er også veldig lett å lage, bare du har et steketermometer så lager den seg selv i ovnen.

Slik gjør du:

  1. Krydre kjøttet med salt og pepper og gni det inn. Så skal man surre tråd rundt kjøttet slik at det holder en fin form. Brun kjøttet i litt margarin slik at det får en fin stekeskorpe.
  2. Prøv å stikk steketermometeret midt roastbiffern og stek den på 125 grader. Når steketermometeret viser 55 grader er kjøttet rødt og på 60 grader er det fint og rosa. Husk på å alltid la kjøttet hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i det, ellers vil alle de gode saftene renne ut av kjøttet og gjøre det tørt.

Nå har du mat for flere dager, både til frokost og middag. Det som er deilig med roastbiff av elg er at den har viltsmaken som gir den det lille ekstra.

Vi nevnte også tidligere at man kunne røyke flatbiffen. Elg egner seg nemlig meget godt til røyking. Dette er kanskje også litt mer spennende i forhold til den tradisjonelle roastbiffen, men det er samme prinsipp med at den er like god varm som kald.

En enkel måte å røyke hjemme på er å ta en metallrist og klippe den til den passer i en gammel gryte. Fest risten nede i gryta, ca. 4,5 cm over bunnen og ha i litt røykespon. Eller så kan du kjøpe en liten røykeovn som du kan få tak på i mange sportsbutikker og jernvarehandler. Legg flatbiffen i en saltlake i 12 timer og røyk den til steketermometeret viser 65 grader. La den hvile i et kvarter før du skjærer i den. Server røkt elg med fløtegratinerte poteter, soppsaus og ovnsbakte tomater. Dagen etterpå kan du ha en god salat med fersken, cherrytomater, avokado og røkt elg med en balsamicodressing. Høres ikke det bare helt nydelig ut?

Privacy Policy